Zo hou je je auto schoon zonder hem (bijna) nooit schoon te maken

door Natasja

24 Mei 2021

Zo hou je je auto schoon zonder hem (bijna) nooit schoon te maken
Advertisement

Vertel me hoe je je auto verzorgt en ik vertel je wie je bent! Zo zou een helderziende kunnen beginnen met de bedoeling iemands persoonlijkheid te achterhalen. Er kan inderdaad een verband bestaan tussen auto-onderhoud en persoonlijkheidstype. Sommige mensen hebben elk weekend een vaste afspraak met hun auto om ervoor te zorgen dat hij er nog net zo goed uitziet als toen hij de showroom verliet, uitgerust met een stofzuiger, schrobdoekjes en allerlei ontvettingsmiddelen. Anderzijds zijn er mensen die de auto slechts als een vervoermiddel beschouwen en er daarom alleen op letten dat de pedalen vrij zijn en dat de ruit niet helemaal beslagen is: het doet er niet toe of de rest van de auto een rommeltje is!

Kortom, het schoonmaken van de auto, of je nu het ene of het andere type persoon bent, is iets waar je vroeg of laat moet doen. Wees niet bang: je auto onderhouden maakt de tijd dat je erin verblijft aangenamer, net zoals een schoon en geurig huis gezelliger is dan een vuil en rommelig huis.

Idealiter zou je enkele eenvoudige gewoontes in praktijk moeten brengen die je helpen je auto schoon te houden zonder er al te veel tijd aan te hoeven besteden: onmogelijk? Helemaal niet. Als je de aanwijzingen toepast die we je in dit artikel geven, zul je je auto lang en zonder veel moeite schoon kunnen houden!

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Laten we dus beginnen met enkele tips om je auto schoon te houden door hem minder vaak schoon te maken dan je denkt:

  •     Stel het niet uit: doe het nu!


Je hebt net een lekkere reep op en je weet niet waar je het papiertje moet laten: je zegt tegen jezelf "ik leg het hier op het dashboard, als ik uitstap gooi ik het wel weg". Nee! Waarschijnlijk denk je op je bestemming aan andere dingen en denk je niet meer aan dat papiertje dat je weg moet gooien. Gooi het nu weg! Waar? Als je niet meteen een prullenbak in de buurt hebt, voorzie jezelf dan van zakken voor al het afval dat je in de auto produceert. Idealiter zou je voor elk soort materiaal een zak moeten hebben, om het afval onmiddellijk te kunnen onderscheiden, maar dat is misschien teveel gevraagd: één enkele zak die je regelmatig leegt en het afval daarbij onderscheidt, volstaat. Op die manier is je auto altijd vrij van lege flessen, nutteloze bonnetjes en verlopen parkeerbonnen. Hetzelfde geldt voor gemaakte vlekken: stel het schoonmaken niet uit wanneer er veel vlekken te verwijderen zijn en er misschien korstvorming optreedt, maar herstel de schade dezelfde dag nog.

  •     Karton en krantenpapier voor het winterseizoen:


Wat doe je als je in de winter thuiskomt en je schoenen doorweekt of modderig zijn? Je doet ze uit bij de deur, je loopt zeker niet door het huis overal vlekken achterlatend! Hetzelfde moet gebeuren wanneer je in je auto stapt: nee, we vragen je niet om je schoenen uit te doen, maar om strategieën te hanteren die voorkomen dat alles onder de modder komt te zitten en nat wordt. Hoe? Simpel! Knip enkele kartonnen vormen uit of leg enkele vellen krantenpapier op de automatten: zo voorkomje dat de matten vuil worden en bespaar je jezelf de moeite om ze te wassen, uit te wringen en te wachten tot ze droog zijn (met het risico dat de typische geur van niet perfect gedroogde stoffen blijft hangen!). Natuurlijk moet je oppassen dat je de werking van de pedalen niet belemmert!

  •     Een doek om het dashboard schoon te maken


In huis heb je je schoonmaakproducten binnen handbereik opgeborgen, zodat je gemakkelijk kunt pakken wat je nodig hebt wanneer je het nodig hebt. Hetzelfde geldt voor je auto: door een paar schoonmaakmiddelen bij de hand te houden, kunt je je auto gemakkelijker onderhouden: het advies is om een doek of een stofdoek in een bereikbaar vakje te bewaren. Ken je die eindeloze wachttijden voor verkeerslichten of vastzitten in het verkeer? Dit zijn de beste momenten om niet op je telefoon te kijken, maar om het dashboard schoon te vegen, de plaats waar stof en vuil zich het gemakkelijkst ophopen: regelmatig één veeg en je hoeft niet vaak speciale producten te gebruiken.

  •     Bewaar alleen het essentiële


Als je een van die mensen bent die zegt: "Misschien heb ik het nog wel nodig...", dan weet je zeker dat je in je auto alles hebt wat je voor elke eventualiteit nodig hebt. Boeken, kinderspeelgoed, een paar make-upproducten, een superuitgeruste gereedschapset waar zelfs de best uitgeruste monteur jaloers op zou zijn: al deze dingen kunnen natuurlijk van pas komen, maar ten koste van de netheid! Hoe goed afgewerkt ook, auto's hebben nog steeds beperkte ruimte en mogen alleen worden gevuld met wat echt essentieel is. Denk eraan dat het onwaarschijnlijk is dat je in de woestijn belandt zonder dat je naar een winkel kunt gaan om te kopen wat je nodig hebt. Alles wat je op een dag nodig zou kunnen hebben, kun je gemakkelijk kopen in plaats van het jaren en jaren in je auto te bewaren, met het risico dat je het niet meer kan gebruiken als het een vervaldatum heeft. Wat je zeker in je auto moet hebben is een verbanddoos, een noodkit (compleet met een goedgekeurd reflecterend vest, een goedgekeurde gevarendriehoek en sneeuwkettingen), een pen en zakdoekjes.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

  • Een schone auto, ook aan zee!


Voor veel mensen zijn het strand en een schone auto een onmogelijke combinatie: we zullen je natuurlijk niet beloven dat er zelfs geen zandkorrel in je auto zal terechtkomen, maar wij zullen je wel enkele goede tips onthullen om het schoonmaken van je auto een paar dagen uit te stellen. Leg bij het aanbreken van de zomer een zachte borstel in je auto: je zult hem nodig hebben om het overtollige zand te verwijderen dat in het voertuig kan terechtkomen! Wie helemaal precies is, kan een kleine tank water en een kleine handdoek in de auto leggen: wie in je auto wilt stappen, zal het verplichte voeten wassen moeten ondergaan! Als je daarentegen van de "minimuminspanning" bent, bedek dan de stoelen met een paar hoezen die je vervolgens regelmatig kunt uitkloppen om het opgevangen zand te verwijderen.

  •     Koop wat muffinvormpjes!


Nee, we vergissen ons niet. De reden waarom wij je aanraden muffinvormpjes in je auto mee te nemen (je kunt kiezen tussen siliconen of papieren wegwerpvormpjes), is om de bekerhouders waarmee de auto is uitgerust af te dekken: het is daar dat stof zich nestelt totdat het zich vastzet en het gebruik van een stofzuiger noodzakelijk maakt. Met deze strategie kun je de vakjes echter zo bedekken dat je de vormen zo kunt legen door ze onder water af te spoelen of ze direct weg te gooien.

  •     Gebruik opbergvakken


Dit advies geldt vooral als je kinderen in de auto meeneemt, wat noodzakelijkerwijs betekent dat de auto gemakkelijker vuil wordt of vol ligt met rondslingerende voorwerpen. Er zijn opbergvakken die je aan de zitting kunt bevestigen en waarin je alles kunt stoppen wat je nodig hebt: speelgoed, waterflessen, natte doekjes, reserveluiers, zonnebrillen... Niets zal verloren gaan in de auto, maar alles zal op zijn plaats blijven.

  •     Als je iets achterlaat, verwijder het dan onmiddellijk


Op dit punt van het artikel zul je goed begrepen hebben dat om de auto schoon te houden je mantra moet zijn: "Stel niet uit wat je onmiddellijk kunt doen": welnu, als je boodschappen hebt gedaan en je denkt eraan om je aankopen in de kofferbak te laten liggen wachtend op een gunstiger dag om het op te ruimen, dan heb je het mis! Doe het onmiddellijk: maak de kofferbak leeg van wat hem onbruikbaar maakt, en probeer hem altijd leeg te houden: je zult de ruimte nodig hebben wanneer je het het minst verwacht!

  •     Een goede autoverfrisser!


Misschien denk je dat een autoverfrisser nutteloos is, maar we weten heel goed dat het betreden van een geparfumeerde auto een ander effect heeft dan een auto waarvan je precies weet wat de eigenaar de laatste keer heeft gegeten of waarvan je kunt raden hoeveel sigaretten hij dagelijks rookt: als laatste advies geven we je mee om je auto een lekkere geur te geven, maar zonder te overdrijven! Je doel is om de binnenkant aangenaam te maken, niet om je passagiers te verdoven zodra je de deur opent. Voor een natuurlijke en delicate geur raden wij aan een katoenen lavendelzakje te gebruiken om onder de stoel te verstoppen of in het zicht te leggen. Als je echter de voorkeur geeft aan een neutrale geur, kun je een zakje gebruiken (ook een oude geknoopte sok volstaat!) gevuld met koffiedik, grof zout of baking soda: op die manier absorbeer je niet alleen op natuurlijke wijze geuren, maar verwijder je ook een deel van het vocht in het voertuig.

Deze tips zijn zeker niet bedoeld voor de fantatieke autopoetsers, die het juist heerlijk vinden om tot in de kleinste spleetjes schoon te maken, maar wel voor degenen die de auto elke dag gebruiken en hem in een behoorlijke staat willen houden zonder al hun vrije tijd te besteden aan het schoonmaken ervan. Van tijd tot tijd zal een meer grondige en complete reiniging nodig zijn, maar in de tussentijd kun je genieten van je schone auto met weinig moeite!

Advertisement